جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل لگن

تعویض مفصل لگن

مفصل لگن یک  مفصل گوی و کاسه ای و از محکم‌ترین و مهمترین مفاصل بدن انسان است. این مفصل در کنار مفصل زانو عهده دار پشتیبانی از وزن بدن است و بعلاوه، امکان انجام حرکات مختلفی را برای فرد فراهم می‌کند.

مفصل لگن نیز  مانند سایر مفاصل بدن در اثر افزایش سن، عفونت، ضربات و شکستگیها دچار آسیب می‌شود. اگر آسیبهای وارده به کمک دارو، فیزیوتراپی، تزریق‌ها، و سایر روشهای غیر تهاجمی درمان نشود، و درد و ناراحتی بیمار مانع انجام فعالیت‌های روزمره او شود، باید جراحی تعویض مفصل لگن انجام دهد.

در این جراحی قسمتهای آسیب دیده مفصل برداشته می‌شود و قطعاتی از جنس فلز، سرامیک و پلاستیک بسیار سخت جایگزین آنها می‌شود. تعویض مفصل لگن در شیراز توسط دکتر فرید شهریور انجام می‌شود. دکتر شهریور در زمینه جراحی استخوانها و مفاصل دارای تجارب متعدد آموزشی و درمانی است.

وی هم اکنون عضو هیئت علمی درمانی بیمارستان شهید رجایی شیراز بوده، با بیمارستان‌های مرکزی شیراز، بعثت، مسلمین و شهید دوران نیز همکاری دارد. کلینیک تخصصی دکتر شهریور مرکز ارائه کلیه خدمات ارتوپدی و از جمله، تعویض مفصل لگن است.

  • جراح استخوان، مفاصل و شکستگی ها
  • جراحی تعویض مفصل، و آسیب های ورزشی
  • جراحی آرتروسکوپی
  • ارتوکین تراپی
  • تعویض مفصل لگن
  • تزریق ژل
  • تزریق کورتون

جهت دریافت نوبت و مشاوره با شماره 09033339669 تماس بگیرید.

ما بهترین خدمات را به بیمارانمان ارائه میکنیم

آنچه در این مطلب خواهید آموخت نمایش

تعویض مفصل لگن در شیراز

تعویض مفصل لگن یا آرتروپلاستی مفصل لگن، نوعی جراحی است که مفصل لگن آسیب دیده را با مفصل مصنوعی یا ایمپلنت جایگزین می‌کند. مهمترین دلیل انجام این عمل درد و التهاب شدید ناشی از آرتروز است.

تعویض مفصل لگن شیراز توسط آخرین تکنیکهای موجود، و توسط مجرب‌ترین جراح ارتوپدی صورت می‌گیرد. جراح بسته به شرایط بیمار یا کل مفصل را تعویض می‌کند و یا بخشهای فرسوده را تعویض یا بازسازی می‌کند.

بهبودی تعویض مفصل لگن نیاز به ماهها زمان و مراقبتهای شدید بعد از عمل دارد. بیمارانی که مایل به تعویض مفصل لگن در شیراز هستند می‌دانند که ایمپلنت‌ها برای همیشه دوام ندارند و برخی از ایمپلنت‌های لگن از نظر ایمنی بهتر از دیگران هستند.

آنها باید اقدامات لازم را طبق توصیه پزشک انجام دهند تا مطمئن شوند که تعویض مفصل لگن برایشان مناسب است و بهترین نتیجه را از عمل دریافت می‌کنند. جهت مشاوره در مورد تعویض مفصل ران شیراز می‌توانید به صورت آنلاین نسبت به رزرو نوبت ویزیت اقدام کنید.

جراحی تعویض مفصل لگن در شیراز

آناتومی مفصل لگن

مفصل لگن (Hip Joint) که به آن مفصل ران یا استابولوفمورال (Acetabulofemoral) نیز گفته می‌شود، یکی از بزرگترین مفاصل گوی و کاسه ای بدن است و از اتصال گوی (توپ) و کاسه (سوکت) ایجاد شده است.

سوکت توسط استابولوم که بخشی از استخوان لگن است تشکیل می‌شود. استابولوم یک فرورفتگی فنجان مانند است که روی قسمت زیرین جانبی استخوانی لگن قرار دارد. حفره آن با وجود یک یقه فیبروكارتیلاژی، یعنی ناحیه لابروم عمیق‌تر می‌شود.

منظور از توپ، سر استخوان ران است که به شکل یک نیمکره در انتهای فوقانی استخوان ران (فمور) و درون استابولوم قرار دارد. سطوح استخوانی توپ و سوکت با غضروف مفصلی پوشانده شده و انتهای استخوانها توسط این بافت صاف بالش می‌شود و به این ترتیب، آنها را قادر می‌سازد تا به راحتی در کنار هم حرکت کنند.

یک بافت نازک به نام غشای سینوویال مفصل لگن را احاطه کرده است. در حالت طبیعی این غشا، به مقدار کم، مایعی تولید می‌کند که غضروف را نرم و روان می‌کند و تقریباً تمام اصطکاک موجود در حین حرکت لگن را از بین می‌برد. نوارهایی از بافت محکم به نام رباطها توپ را به سوکت متصل می‌کنند و باعث ایجاد ثبات در مفصل می‌شوند.  

سطوح مفصلی مفصل لگن، استابولوم و سر استخوان ران

مزایای تعویض مفصل لگن

  • رهایی یافتن از درد طاقت فرسا
  • بهبود حرکات، افزایش قدرت و هماهنگی بین بخشهای بالاتنه و پا
  • راحتی بیشتر هنگام انجام امور روزمره مانند راه رفتن، بالا و پایین رفتن از پله‌ها، انجام امور منزل
  • حفظ پویایی و بهبود کیفیت زندگی

علت‌ها و دلایل درد مفصل لگن

شایعترین علت درد و ناتوانی مزمن لگن انواع آرتریت است. آرتروز (استئوآرتریت)، روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، و آرتروز پس از سانحه (آرتریت تروماتیک) متداول ترین اشکال این بیماری هستند:

آرتروز

آرتروز التهاب و فرسودگی مفصلی ناشی از سن است و معمولاً در افراد بالاتر از 50 سال و دارای سابقه خانوادگی رخ می‌دهد. در این بیماری غضروفهای مفصلی از بین رفته، استخوانها به یکدیگر ساییده می‌شوند و پس از چندی درد و سفتی لگن ایجاد می‌شود. آرتروز همچنین ممکن است به دلیل بی نظمی های جزئی در نحوه رشد مفصل لگن در دوران کودکی ایجاد یا تسریع شود.

روماتیسم مفصلی

آرتریت روماتوئید متداول ترین نوع گروهی از اختلالات است که “آرتریت التهابی” نامیده می‌شوند. در این بیماری خود ایمنی غشای سینوویال ملتهب و ضخیم می‌شود و باعث آسیب رساندن به غضروف، و بروز درد و سفتی می‌شود.

آرتروز پس از سانحه

این وضعیت می‌تواند به دنبال آسیب جدی یا شکستگی مفصل لگن رخ دهد و باعث آسیب تدریجی غضروف ها و ایجاد درد و سفتی در مفصل می‌شود.

استئونکروز (Osteonecrosis)

آسیبهای وارده به مفصل ران، مانند دررفتگی یا شکستگی، و همچنین بعضی از بیماریها، ممکن است خونرسانی به سر ران را محدود کرده، وضعیتی ایجاد کنند که به آن استئونکروز یا نکروز آواسکولار (avascular necrosis) گفته می‌شود. این وضعیت می‌تواند سطح استخوان را کلاپس، و در نتیجه آرتروز ایجاد کند.

بیماری لگن در دوران کودکی

برخی از نوزادان و کودکان دارای مشکلات مفصل لگن هستند. حتی اگر این مشکلات در دوران کودکی با موفقیت درمان شوند، ممکن است بعداً در زندگی باعث آرتروز شوند. به این دلیل که ممکن است لگن به طور طبیعی رشد نکند و سطوح مفصلی تحت تأثیر قرار بگیرند.

دلایل دیگر جایگزینی مفصل لگن

  • شکستگی در استخوان ران، افراد مسن اغلب به این دلیل عمل جایگزینی مفصل ران انجام می‌دهند
  • تومورهای مفصل ران

شکستگی لگن (Hip fracture)

 

لزوم انجام عمل تعویض مفصل لگن چیست؟

احساس درد در لگن ممکن است به دلایل زیادی از جمله آرتریت یا آسیب های مفصل ران باشد. بیشتر افراد بعد از جراحی لگن علاوه بر تسکین درد، توانایی حرکت دوباره را بدست می آورند. اما، اگر درد شما به دلیل آسیب عصبی باشد، جراحی تعویض مفصل ران ممکن است گزینه مناسبی نباشد.  معمولا افرادی بهترین نتیجه را از تعویض مفصل ران تجربه می کنند که درد لگن آن ها به دلایل زیر باشد:

  • آرتروز
  • روماتیسم مفصلی
  • نکروز آواسکولار (از دست دادن استخوان)
  • دیسپلازی مادرزادی هیپ
  • ترومای هیپ

افرادی که دچار آرتریت لگن باشند ممکن است به جراحی تعویض مفصل لگن نیاز داشته باشند.

چه افرادی به جراحی تعویض مفصل لگن نیاز پیدا می کنند؟

گاهی افراد به دلیل احساس درد شدید در قسمت لگن قادر به رسیدگی به کارهای روزانه شان نیستند. این علائم ممکن است به دلیل آرتریت شدید در لگن باشد و به احتمال زیاد نیاز به جراحی تعویض مفصل ران است. البته در صورتی که شما دچار آرتریت لگن باشید، توصیه پزشکان این است که ابتدا روش های غیر جراحی را امتحان کنید.

اگر درد لگن بر فعالیت‌های روزانه‌تان تاثیر زیادی گذاشته است، شاید لازم باشد که به جراحی تعویض مفصل لگن فکر کنید. برای انجام این جراحی اهمیتی ندارد که شما چند ساله باشید. اما، به طور معمول در افراد بالای 60 سال انجام می شود.  مفاصل جایگزین در نهایت فرسوده می شوند. بنابراین، اگر شما در زمان جراحی جوان تر باشید ممکن است در آینده به جراحی مجدد نیاز پیدا کنید.

فیزیوتراپی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

بعد از جراحی تعویض مفصل هیپ، تا چند هفته نیاز به فیزیوتراپی دارید تا مفصل جدید خود را تقویت کنید. فیزیوتراپی را می توانید هم در خانه و هم در یک مرکز توانبخشی انجام دهید. شما هر روز حرکات خاصی را انجام می دهید تا قدرت و توانایی خود را بدست آورید. انجام این تمرینات علاوه بر بهبود گردش خون، سبب افزایش دامنه حرکتی در مفصل شما می شود. فیزیوتراپیست به شما یاد می دهد که از حرکات ساده شروع کنید و کم کم به سراغ حرکات پیشرفته تر بروید.

تعویض مفصل لگن

نحوه خوابیدن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

یکی از نکات مهم بعد از جراحی تعویض مفصل لگن این است که به هنگام خواب در موقعیت صحیح قرار بگیرید. بهترین حالت این است که به پشت بخوابید و یک بالش بین پاهایتان قرار دهید. هنگامی که به پشت می خوابید، مراقب باشید که پاهای خود را روی هم قرار ندهید.

بعد از جراحی تعویض مفصل ران، می توانید به پهلوی سالم بخوابید. اما، از خم کردن زانو خودداری کنید.  اگر در هنگام خواب احساس ناراحتی کردید، موقعیت خود را تغییر دهید. برخی دیگر از نکاتی که باید به هنگام خوابیدن رعایت کنید شامل موارد زیر است:

  • هنگام خوابیدن بهتر است از تشک یا تخت سفت استفاده کنید.
  • حداقل به مدت شش هفته از دراز کشیدن روی پهلوی آسیب دیده خودداری کنید.
  • از خوابیدن بر روی شکم اجتناب کنید؛ زیرا خطر در رفتگی لگن را افزایش می دهد.
  • هنگام خواب زیر زانوی خود بالش نگذارید.
  • هرگز انگشتان پای خود را به سمت داخل نچرخانید.

مدت استراحت بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

پس از جراحی تعویض مفصل لگن پزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی می توانید به فعالیت های عادی خود برگردید. بهبودی شما ممکن است چند ماه طول بکشد و مهم است که در این مدت فعال باشید. برای 4 تا 6 هفته اول پس از عمل، باید برای راه رفتن از عصا و واکر کمک بگیرید. شما می توانید بعد از گذشت چند هفته به سر کار خود برگردید. اما، ممکن است برای انجام برخی حرکات مانند خم شدن محدودیت داشته باشید.

هزینه تعویض مفصل لگن

هزینه تعویض مفصل لگن شامل مواردی از قبیل دستمزد جراح، متخصص بیهوشی، بستری در بیمارستان، فیزیوتراپی، پروتز و داروهای مصرفی می شود. علاوه بر این، لازم است که شما برای آزمایش‌ها، معاینات قبل از عمل و مراقبت‌های بعد از عمل نیز هزینه کنید. اینکه چه میزان از این هزینه ها تحت پوشش بیمه قرار بگیرد، بستگی به نوع بیمه درمانی شما دارد.

آیا ماندگاری مفصل مصنوعی همیشگی است؟

لگن جدید به شما امکان می دهد که حداقل 15 سال فعالیت های خود را بدون درد انجام دهید. با وجود این تفاوت هایی بین برندهای مختلف و انواع جراحی تعویض مفصل لگن وجود دارد. برای اینکه بتوانید از لگن مصنوعی خود بیشتر استفاده کنید، باید وزن متعادلی داشته باشید و از فعالیت های پر تحرک اجتناب کنید.

اگر می خواهید لگن جدید شما به خوبی دوام بیاورد، لازم است که  توصیه‌های پزشک خود را بعد از جراحی تعویض مفصل ران جدی بگیرید. با توجه به توصیه جراح معمولا می توانید پس از حدود 6 هفته، رانندگی را شروع کنید. اما، ممکن است در ابتدا سوار و پیاده شدن از ماشین برایتان دشوار باشد. از طرف دیگر انجام این عمل می تواند به زندگی جنسی شما کمک کند. اما، بهتر است برای شروع رابطه جنسی حداقل به مدت 6 تا 8 هفته صبر کنید.

زندگی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

فعالیت های شما تا چند هفته پس از جراحی تعویض مفصل لگن، محدود می شود. البته، برای جلوگیری از سفتی مفاصل و مشکلات گردش خون بهتر است روزانه کمی پیاده روی داشته باشید. مهم نیست که چه نوع جراحی لگن انجام می دهید، فیزیوتراپی نقش مهمی در بهبودی شما بعد از عمل خواهد داشت. انجام جلسات منظم فیزیوتراپی در تسریع بهبودی و تقویت ماهیچه‌های اطراف مفصل بسیار کمک کننده خواهد بود.   

سرعت بازگشت شما به زندگی عادی بسته به عواملی مانند سن، تناسب اندام، وضعیت عضلات، شغل و فعالیتی که انجام می دهید، متفاوت است.  اغلب افراد ممکن است بعد از چند هفته بتوانند به فعالیت های سبک برگردند. اما، اگر کار شما نیاز به بلند کردن اجسام سنگین دارد، باید بیشتر استراحت کنید.

اجزاء مفصل لگن

مفصل لگن از اجزای اساسی زیر تشکیل شده است:

  • استخوان‌های مفصل شامل استخوان‌های ران و لگن
  • غضروف مفصلی لگن
  • عضلات لگن که هم از مفصل پشتیبانی می‌کنند و هم حرکت را امکان پذیر می‌کنند
  • رباطها و تاندون‌ها، بافتهای سخت و فیبری که به ترتیب استخوان را به استخوان، و عضله را به استخوان متصل می‌کنند
  • غشای سینوویال و مایع سینوویال، که به ترتیب مفصل ران را محصور، و آن را روان می‌کنند

استخوان‌ها

ران

استخوان ران بلندترین استخوان بدن است که از زانو تا مفصل لگن گسترش می‌یابد و انتهای فوقانی و گرد آن درون استابولوم (Acetabulum) مفصل لگن قرار می‌گیرد. در بالای استخوان ران زائده‌ای به نام تروکانتر بزرگتر (Greater trochanter) وجود دارد، یک دستگیره استخوانی که مردم اغلب از آن به عنوان لگن یاد می‌کنند.

انتهای فوقانی استخوان ران

لگن

لگن (pelvis) قسمت تحتانی تنه بدن است و مابین شکم و رانها واقع شده است. استخوان لگن (Hip Bone) استخوانی قوی، محکم و  دو قسمتی است برای انجام وظایف متعددی اختصاصی شده که ازآن جمله می‌توان به انتقال وزن از اسکلت محوری به اندامهای حرکتی، فراهم کردن اتصالات ماهیچه ها و رباطهای مورد نیاز در حرکت، و نگهداری امعاء و احشای درون شکم اشاره کرد. دو استخوان لگن، ستون مهره‌ها را به پاها (اندامهای حرکتی تحتانی) متصل می‌کنند. این دو استخوان از پشت به ساكروم، از جلو به یکدیگر، و در محل مفصل لگن (hip joints) به ران متصل می‌شوند. ناحیه پشتی استخوان لگن با استخوانهای خاجی (sacrum) و دنبالچه (coccyx)، و قسمتهای قدامی، چپ، و راست آن، به وسیله یک جفت استخوان هیپ (hip bones) احاطه شده است..

استخوان‌های ران و لگن خاصره

فضایی که توسط استخوان لگن محصور می‌شود حفره لگن نام دارد و نگهدارنده اندامهای تولید مثلی، مثانه و رکتوم در زیر شکم است. کف لگن، در زیر این حفره واقع شده و از آن پشتیبانی می‌کند.

غضروف‌ها

غضروف مفصلی ماده‌ای بسیار لغزنده، محکم و قابل انعطاف است که سر استخوان ران و استابولوم را در مفصل لگن می‌پوشاند و در محلهایی که وزن بیشتری تحمل می‌کند ضخیم‌تر است. هنگامی که سر استخوان ران در استابولوم می‌چرخد​​، غضروف مفصلی اجازه می‌دهد تا دو سطح بر روی یکدیگر سر بخورند.  غضروف مفصلی همچنین به عنوان کمک فنر عمل می‌کند، و استخوان‌ها را در برابر ضربه حفظ می‌کند. یک قطعه غضروف قوی به نام لابروم، دور لبه خارجی استابولوم حلقه می‌زند و باعث افزایش عمق سوکت و پایداری بیشتر اتصال می‌شود، و همچنین، قابلیت انعطاف پذیری مفصل را افزایش می‌دهد. غضروف‌های صاف مفصلی ممکن است در اثر سایش طبیعی یا پارگی آسیب ببینند که از آن به عنوان آرتروز یاد می‌شود.

غضروف مفصلی (Articular Cartilage) در مفصل ران

 

عضلات

مفصل لگن توسط چندین عضله احاطه شده است که اصلی‌ترین آنها عبارتند از:

  • عضلات گلوتئال (عضلات باسن)، واقع در پشت لگن
  • عضله جمع کننده در قسمت داخلی ران
  • عضله ایلیوپسواس (iliopsoas muscle)، که از پایین کمر تا ران فوقانی گسترش می‌یابد
  • عضله چهار سر ران، یک گروه عضلانی متشکل از چهار عضله (واستوس مدیالیس، واستوس لترالیس، واستوس اینترمدیوس، رکتوس فموریس) است که قسمت جلوی ران را تشکیل می‌دهد.
  • عضلات همسترینگ، گروه عضلاتی که پشت ران را تشکیل می‌دهند و تا زیر زانو گسترش می‌یابند. عضلات همسترینگ شامل عضله دو سر (Biceps muscle)، سمی تندینوس (Semitendinosus muscle)، و سمی ممبرانوس (Semimembranosus muscle) هستند.

 

 این عضلات با هم از مفصل لگن حمایت می‌کنند و به همین دلیل، تمرینات فیزیوتراپی برای تسکین علائم آرتروز لگن بر روی این عضلات متمرکز می‌شوند.

عضلات مفصل لگن

حرکات لگن

آناتومی منحصر به فرد مفصل لگن آن را قادر می‌سازد تا کاملاً محکم، و به طرز شگفت انگیزی انعطاف پذیر باشد. بنابراین می‌تواند به خوبی وزن بدن را تحمل کرده، دامنه متنوعی از حرکات را فراهم کند. ساختار گوی و کاسه‌ای (توپ و سوکت) لگن، و عضلات موجود در اطراف آن سه نوع مجزای انعطاف پذیری به شرح زیر فراهم می‌کنند:

  • خم و راست شدن، شامل حرکت دادن پا به جلو و عقب
  • دور شدن و نزدیک شدن، شامل حرکت دادن پا به خارج، از کنار (دور شدن)، و داخل به سمت پای دیگر (نزدیک شدن)
  • چرخش، شامل اشاره انگشتان پا به سمت داخل (چرخش داخلی) یا بیرون (چرخش خارجی)، و حرکت پای کشیده (صاف) در جهت انگشتان پا

میزان خم شدن در مفصل ران به انعطاف پذیری زانو بستگی دارد. این باعث شل شدن عضلات همسترینگ و افزایش دامنه خم شدن می‌شود. کشیدگی مفصل ران توسط کپسول مفصل و رباط ایلیوفمورال محدود می‌شود. این ساختارها در حین کشش سفت می‌شوند تا حرکت بیشتر محدود شود.

حرکات اصلی لگن

حرکات اصلی لگن

رباط ها و تاندون ها

  لگن دارای چندین رباط (برای اتصال استخوان ران به لگن) و تاندون (برای اتصال استخوانها به عضلات) می‌باشد. رباطها و تاندون‌های قوی و انعطاف پذیر علاوه بر شرکت در ایجاد ساختار مفصل، باعث کاهش فشار آن نیز می‌شوند. سفتی رباطها و تاندون‌ها می‌تواند باعث بی ثباتی و درد مفصل لگن شود و بسیاری از درمانهای آرتروز مفصل لگن شامل تقویت آنها است.

رباطهای مفصل لگن را می‌توان به دو گروه داخل کپسولی و خارج کپسولی تقسیم کرد (کپسول کیسه‌ای  است که مفصل لگن را احاطه می‌کند):

رباطهای داخل کپسولی

تنها رباط داخل کپسولی رباط سر استخوان ران است که نسبتاً کوچک بوده، از حفره استابولوم به شیار استخوان ران منتهی می‌شود.

رباط های خارج کپسولی

سه رباط اصلی خارج کپسولی وجود دارد که ادامه سطح خارجی کپسول مفصل ران هستند:

  • رباط ایلیوفمورال (Iliofemoral ligament): از ستون فقرات ایلیاک تحتانی جلویی بر می‌خیزد و سپس قبل از قرار گرفتن در خط اینترتروکانتریک استخوان ران، دو شاخه می‌شود و ظاهر آن به شکل “Y” است. این رباط از دو رباط دیگر قوی‌تر است و از کشیدگی بیش از حد مفصل لگن جلوگیری می‌کند.
  • رباط پوبوفمورال (Pubofemoral ): بین استخوان شرمگاهی فوقانی و خط اینترتروکانتریک استخوان ران قرار دارد و مثلثی شکل است. این رباط باعث تقویت بخشهای قدامی و تحتانی کپسول مفصلی است و از دور شدن و کشیدگی بیش از حد مفصل جلوگیری می‌کند.
  • رباط ایسکیوفمورال (Ischiofemoral Ligament): این رباط بین ایسکیم و تروکانتر بزرگ استخوان ران قرار دارد و باعث تقویت کپسول در قسمت خلفی می‌شود. این رباط دارای جهت مارپیچی است و از کشیدگی بیش از حد جلوگیری کرده، سر استخوان ران را در استابولوم نگه می‌دارد.
رباطهای خارج کپسولی مفصل ران
رباطهای خارج کپسولی مفصل ران (رباط های ایلئو فمورال، پوبوفمورال و ایسیو فمورال)، در نمای قدامی (چپ) و خلفی (راست)

غشای سینوویال و مایع سینوویال

 غشای سینوویال کل مفصل لگن را در بر می‌گیرد. این غشا مایع مفصلی تولید می‌کند که ماده ای چسبناک است و وظیفه آن روان‌سازی مفصل و به حرکت درآوردن مواد مغذی در آن است.  هنگامی که مفصل لگن در حالت استراحت است، مایع مفصلی در غضروف ها ذخیره می‌شود، دقیقاً مانند آبی که در اسفنج ذخیره می‌شود، و هنگامی که مفصل می‌چرخد ​​یا تحمل وزن می‌کند، مایع سینوویال فشرده می‌شود. بنابراین، استفاده از مفصل لگن برای روانکاری و سلامت آن ضروری است.

اجزاء مفصل لگن، غشاء و مایع سینوویال

بورس Bursa

بورس ها کیسه های کوچکی از مایع مفصلی هستند که تمام مفاصل اصلی، از جمله مفصل لگن را احاطه کرده اند. بورس ها در هنگام حرکت مفصل از ماهیچه‌ها، استخوانها و تاندون‌ها در برابر اصطکاک محافظت می‌کنند. التهاب بورس ها بورسیت (Bursitis) نامیده، و باعث سفت و دردناک شدن مفصل می‌شود

انواع جراحی تعویض مفصل لگن

تعویض مفصل لگن کامل (Total Hip Replacement)

 در این روش، کل ساختار مفصل با اجزای مصنوعی جایگزین می‌شود. طی این عمل، جراح برای پایداری یک ساقه فلزی را در استخوان ران وارد کرده، سر استخوان ران را با یک توپ فلزی جایگزین می‌کند و یک فنجان مصنوعی را به جای سوکت طبیعی در مفصل ران قرار می‌دهد.

 

تعویض مفصل لگن جزئی  (Partial Hip Replacement)  

در این روش، توپ سر استخوان ران بیمار را برداشته، جایگزین می‌کنند، اما سوکت دست نمی‌خورد. این جراحی معمولا برای ترمیم انواع خاصی از شکستگی مفصل ران انجام می‌شود.

بازسازی مفصل  لگن (Hip Resurfacing)

در این روش، سر توپی استخوان ران برداشته نمی‌شود. جراح آنرا می‌تراشد و سطح تخریب شده غضروف را با یک روکش فلزی می‌پوشاند. وی همچنین استخوان و غضروف آسیب دیده بخش استابولوم را برمی‌دارد و با فلز کاسه ای شکل جایگزین می‌کند.

تعویض مفصل لگن دو طرفه و مرحله ای

اگر هر دو لگن نیاز به تعویض داشته باشند، جراح می‌تواند جایگزینی مرحله ای را انتخاب کند. یعنی ابتدا یکی، و سپس طی یک عمل جراحی جدید، دیگری را جایگزین کند. در روش دو طرفه بیمار به طور همزمان تحت عمل جراحی هر دو لگن قرار می‌گیرد. زمان بهبودی کلی در روش اخیر کوتاهتر، اما خطر خونریزی و مدت بیهوشی بیشتر است. تعویض مفصل لگن دو طرفه معمولاًبرای بیماران جوان، سالم و فعال مناسب تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *