درمان پارگی و بازسازی رباط صلیبی قدامی(جلویی) ACL

رباط صلیبی قدامی(جلویی) ACL

بازسازی رباط صلیبی در شیراز

پارگی رباط صلیبی قدامی یا ACL از شایع ترین آسیب هایی است که به زانو وارد می‌شود و فعالیتهای بدنی مربوط به زانو را کاملاً محدود می‌کند.

در حال حاضر درمان قطعی این مشکل جراحی است. اگر شما یا عزیزانتان دچار پارگی رباط صلیبی زانو شده‌اید، به طور حتم در جستجوی یک جراح ارتوپد متعهد، با تجربه، و دارای صلاحیت‌های علمی و حرفه‌ای هستید، و این بسیار عالی است که جراحی توسط متخصصین با تجربه  متخصص ارتوپد شیراز یا متخصص زانو در شیراز صورت می‌گیرد.

چون یکی از مهمترین کارهایی که برای موفقیت آمیز بودن جراحی رباط صلیبی می‌توان انجام داد، انتخاب درست پزشک و مرکز درمانی است. درمان پارگی رباط صلیبی زانو در شیراز توسط دکتر فرید شهریور انجام می‌شود.

دکتر شهریور دارای بورد تخصصی ارتوپدی است و به عنوان عضو هیئت علمی درمانی مرکز ترومای بیمارستان شهید رجایی شیراز به جراحی در بالاترین سطوح اشتغال دارد.

در کلینیک تخصصی آرتروز، آسیبهای ورزشی و درمان درد دکتر شهریور، در کنار خدماتی از قبیل جراحی استخوان، مفاصل و شکستگیها، تعویض مفصل، آسیبهای ورزشی، ارتوکین تراپی، تزریقات زانو (پی آر پی، ژل و کورتون)، جراحی آرتروسکوپی و بازسازی رباط صلیبی نیز انجام می‌شود.

اگر تصمیم گرفته‌اید برای رفع مشکل خود به بهترین جراح رباط صلیبی شیراز مراجعه کنید، می‌توانید نسبت به رزرو نوبت آنلاین در سایت دکتر اقدام کنید.

خدمات کلینک تخصصی ارتوپدی دکتر شهریور

  • جراح استخوان، مفاصل و شکستگی ها
  • جراحی تعویض مفصل، و آسیب های ورزشی
  • بازسازی رباط صلیبی در شیراز
  • ارتوکین تراپی
  • پی آر پی(prp)
  • تزریق ژل
  • تزریق کورتون

جهت دریافت نوبت و مشاوره با شماره 09033339669 تماس بگیرید.

ما بهترین خدمات را به بیمارانمان ارائه میکنیم

بهترین دکتر جراح رباط صلیبی در شیراز

آناتومی مختصر زانو

زانو یک مفصل لولایی است و از چهار جزء اصلی شامل استخوان (استخوانهای ران، تیبیا، کشکک)، غضروف، رباط و تاندون تشکیل شده است.  ACL یکی از چهار رباط اصلی درون زانو است که به صورت مورب در وسط جلوی زانو قرار گرفته، استخوان درشت نی ساق (تیبیا) را به ران متصل می‌کند، و از سر خوردن آن در مقابل استخوان ران جلوگیری می‌کند. ACL همراه با رباط صلیبی خلفی و رباطهای جانبی داخلی و جانبی، به ایجاد ثبات زانو بویژه ثبات چرخشی آن کمک می‌کند.

 آناتومی مختصر زانو
نمایی از موقعیت قرارگیری رباط صلیبی قدامی یا ACL (Anterior Cruciate Ligament) در برش طولی وسط زانو

پارگی رباط صلیبی قدامی

 پارگی رباط صلیبی قدامی (Anterior Crucial Ligament) از مشکلات شایع مفصل زانو است و در اغلب موارد هنگام ورزش اتفاق می‌افتد. این آسیب معمولا در ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال، و اسکی رخ می‌دهد که توام با حرکات، پیچشها و چرخشهای ناگهانی هستند، اما هنگام شرکت در ورزشهای تفریحی، یا حتی حین انجام حرکات ساده‌ای مانند پیاده روی یا سوار شدن به ماشین نیز می‌تواند اتفاق بیفتد.

اگرچه پارگی رباط صلیبی قدامی در همه گروههای سنی رخ می‌دهد، اما وقوع آن در زنان و جوانان بیشتر است. تقریباً نیمی از آسیبهای ACL همراه با آسیب مینیسک، غضروف مفصلی، یا سایر رباطها رخ می‌دهد.

پارگی رباط صلیبی درجات مختلفی دارد و مشخصه اصلی آن درد، تورم، کبودی، و بی ثباتی زانو است. تشخیص و درمان به هنگام پارگی رباط صلیبی از اهمیت زیادی برخوردار است و از آسیبهای بعدی جلوگیری می‌کند.

پارگی رباط صلیبی قدامی
پارگی رباط صلیبی قدامی از شایعترین آسیب های ورزشی زانو است و بیشتر در زنان و جوانان دیده می‌شود

علائم پارگی رباط صلیبی قدامی چیست؟

هنگام که ACL آسیب می‌بیند، فرد یک تغییر ناگهانی در مفصل خود احساس می‌کند و ممکن است صدایی از آن بلند شود که توسط وی و حتی اطرافیان شنیده شود. بعد از پارگی رباط صلیبی قدامی، خیلی سریع هم‌آرتروز (Hemarthrosis) یا خونریزی داخل مفصل اتفاق می‌افتد که باعث تورم، قرمزی، گرمی، کبودی، درد، و احساس حباب در مفصل می‌شود. سایر علائمی که ممکن است ایجاد شود، ناپایداری زانو، از دست دادن دامنه کامل حرکت، حساسیت به لمس در امتداد خط مفصل، و ناراحتی هنگام راه رفتن است. در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر حتما باید به پزشک مراجعه نمود:

  • ادامه درد یا تورم زانو بیشتر از 48 ساعت
  • مشکل بودن ایستادن یا راه رفتن روی زانوی آسیب دیده
  • عدم توانایی تحمل وزن توسط زانوی آسیب دیده
  • تغییر شکل یا غیر عادی شدن یک طرف زانو
  • ناپایداری مفصل زانو و تمایل آن به بیرون زدگی

علت پارگی رباط صلیبی قدامی

اگرچه پارگی رباط صلیبی قدامی هنگام بازیهای خشن، برخورد با وسایل نقلیه موتوری، سقوط و آسیب دیدگی ناشی از کار نیز رخ می‌دهد، اما اغلب ناشی از ورزش است. حدود 60 تا 70 درصد پارگی‌های ACL بدون تماس با ورزشکار دیگر، و معمولا هنگامی اتفاق می‌افتد که فرد به طور ناگهانی تغییر جهت یا کاهش سرعت دهد (مانند مانورهای چرخش، دور زدن، فرود آمدن، یا بازی خارج از کنترل)، و رباط بیش از حد کشیده شود.

تشخیص پارگی رباط صلیبی قدامی چگونه انجام میگیرد؟

تشخیص پارگی رباط صلیبی قدامی به چندین روش زیر متکی است:

گرفتن تاریخچه و معاینه توسط پزشک

پزشک ضمن گوش دادن به صحبتهای بیمار در مورد چگونگی آنچه اتفاق افتاده و علائم ایجاد شده، وی را معاینه می‌کند. معاینه بدنی به منظور ارزیابی تحرک، قدرت، تورم، و بررسی رباطهای اصلی زانو صورت می‌گیرد.  معاینه فیزیکی توسط انجام مانورهای زیر تکمیل می‌شود:

  • آزمایش لاچمن (Lachman test): در آزمایش لاچمن پزشک استخوان درشت نی را به جلو می‌کشد تا حرکت آن را ارزیابی و پارگی رباط صلیبی قدامی را احساس کند. در این حالت، زانو 20 تا 30 درجه خم نگه داشته می‌شود و در حالی که استخوان تیبیا جابجا می‌شود، استخوان ران ثابت می‌ماند.
  • تست دراور (Drawer test): تست دراور با زانویی که 90 درجه خم شده انجام می‌شود. پزشک درشت نی را به جلو و عقب می‌برد تا رباطها را ارزیابی کند.
  • مانور تغییر محور (Pivot shift maneuver): انجام این آزمایش در مطب دشوار است و معمولاً در اتاق عمل تحت بیهوشی بهتر انجام می‌شود. با این مانور حرکت غیر عادی مفصل زانو در صورت پارگی ACLتشخیص داده می‌شود.

آزمایشهای تصویربرداری

در آسیب دیدگی ACL ، ممکن است پزشک برای بررسی شکستگیهای احتمالی اشعه ایکس تجویز کند، یا برای ارزیابی پارگی رباط صلیبی قدامی و بررسی صدمه احتمالی سایر رباطهای زانو، غضروف مینیسک یا غضروف مفصلی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز کند. گرچه MRI  می تواند در تشخیص آسیبهای داخل و اطراف زانو کمک کننده باشد، اما برای تشخیص پارگی رباط صلیبی قدامی همیشه به MRI نیاز نیست.

تصویر MRI از پارگی کامل رباط صلیبی قدامی
تصویر MRI از پارگی کامل رباط صلیبی قدامی (پیکان زرد)، استخوانهای ران (Femur) و درشت نی (Tibia) نیز دیده می‌شوند

درجه بندی آسیب وارده به ACL

 آسیب دیدگی رباط ACL به شکل زیر درجه بندی می‌شود:

  • آسیب درجه 1 : رباط به طور جزئی کشیده شده، و زانو هنوز نسبتاً پایدار است.
  • آسیب درجه 2 : رباط ACLآنقدر کشیده شده که سست شده و به طور جزئیدچار پارگی شده است. این مورد نسبتاً نادر است.
  • آسیب درجه 3: در این وضعیت که شیوع بیشتری دارد، ACL به طور کامل پاره شده، مفصل زانو ناپایدار است و برای اصلاح آسیب، جراحی تقریباً اجتناب ناپذیر است.

درمان پارگی رباط صلیبی قدامی

درمان پارگی رباط صلیبی قدامی به روشهای غیر جراحی و جراحی انجام می‌شود که هر‌کدام به طور مختصر مورد بحث قرار می‌گیرد:

درمان غیر جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی

درمان غیر جراحی شامل فیزیوتراپی و توانبخشی است و هدف آن رساندن زانو به وضعیتی نزدیک به حالت قبل از آسیب است. بیمار در حین درمان غیر جراحی آموزش می‌بیند که چگونه از بی ثباتی زانو جلوگیری کند و با طرز استفاده از بریس آشنا می‌شود. البته، لازم است گفته شود که بسیاری از افرادی که درمان جراحی را انتخاب نمی‌کنند، ممکن است بعدا دچار آسیب ثانویه شوند.

درمان غیر جراحی در موارد زیر توصیه می‌شود:

  • پارگی جزئی، بدون علائم ناپایداری
  • پارگی کامل، بدون علائم ناپایداری در افراد کم تحرک، ورزشکارانی که فعالیت ورزشی آنها فشار کمی بر زانو وارد می‌کند، یا ورزشکارانی که قصد دارند فعالیت‌های ورزشی پر فشار خود را کنار بگذارند.
  • کودکانی که صفحات رشد آنها هنوز باز است
  • افراد بالای 35 سال
  • وقتی هیچ آسیب اضافی دیگری داخل مفصل وجود ندارد

درمان جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی

فردی که دچار پارگی رباط صلیبی قدامی شده و عملکرد زانوی او به طور قابل توجهی ناپایدار است، در معرض خطر آسیبهای ثانویه زانو قرار دارد، و باید به بازسازی ACL اقدام کند. مخصوصا باید این نکته را در نظر داشت که آسیب های ACL معمولا همراه با آسیب مینیسک، غضروف مفصلی، رباطهای جانبی، و کپسول مفصلی دیده می‌شود. در موارد آسیب دیدگی ترکیبی، درمان جراحی توجیه بیشتری دارد و نتایج بهتری ایجاد می‌کند. به طور کلی، جراحی در موارد زیر توصیه می‌شود:

  • افراد بالغی که به شدت فعال هستند و درگیر فعالیت‌های ورزشی یا مشاغلی هستند که به زانو فشار وارد می‌کند. باید توجه داشت که نوع فعالیت، و نه سن مورد توجه است.
  • افرادی که دچار آسیبهای ترکیبی شده‌اند (آسیب سایر رباطها، مینیسک، غضروف)
  • آسیب دیدگی باعث خشکی زانو هنگام انجام فعالیت‌های روزمره شده باشد
  • افراد جوان

از عمل آرتروسکوپی زانو

پیوند ACL

رباط صلیبی قدامی معمولاً با دوخته شدن توسط بخیه ترمیم نمی‌شود، زیرا ACL های ترمیم شده با گذشت زمان از بین می‌روند. بنابراین، برای ترمیم ACL پاره شده معمولا از یک پیوند جایگزین استفاده می‌شود. پیوند معمولا از جنس تاندون است و به دو صورت اتوگرافت (پیوند از تاندون دیگری از بدن خود فرد) و آلوگرافت (پیوند از تاندون جسد) استفاده می‌شود. تاندونها معمولا از بخشهای زیر گرفته می‌شوند:
• اتوگرافت : تاندون کشکک، تاندون همسترینگ، تاندون چهار سر ران
• آلوگرافت: تاندون کشکک، تاندون آشیل، سمی تندینوزوس، گراسیلیس، یا تاندون تیبیال خلفی

تصویری از اتوگرافت تاندون کشکک
تصویری از اتوگرافت تاندون کشکک

 

نحوه انجام عمل جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی

قبل از عمل

قبل از جراحی، بیمار معمولاً به فیزیوتراپی فرستاده می‌شود. چون بیمارانی که هنگام جراحی ACL دارای زانوی سفت، متورم، و فاقد دامنه حرکتی کامل هستند، ممکن است برای بازیابی مجدد حرکات خود پس از جراحی با مشکلات قابل توجهی روبرو شوند. از زمان آسیب دیدگی معمولاً سه هفته یا بیشتر طول می‌کشد تا دامنه حرکتی کامل حاصل شود. همچنین توصیه می‌شود برخی از آسیبهای وارد شده را قبل از جراحی با بریس بهتر کرد.

بیمار باید قبل از عمل جراح را از داروها یا مکمل هایی که مصرف می‌کند مطلع سازد. وی احتمالا به افرادی که به طور مرتب آسپیرین یا سایر داروهای رقیق‌کننده خون را مصرف می‌کنند، توصیه خواهد کرد که دو هفته قبل از عمل، مصرف آنها را متوقف کند تا خطر خونریزی کم شود.

حین عمل

جراحی تحت بیهوشی انجام می‌شود و نوع بیهوشی را با توجه به شرایط، جراح انتخاب می‌کند. معمولاً در ابتدای عمل زانوی بیمار معاینه می‌شود. این معاینه نهایی برای بررسی پارگی رباط صلیبی قدامی و همچنین بررسی سستی سایر رباطهای زانو که ممکن است نیاز به ترمیم در حین جراحی داشته باشند، صورت می‌گیرد. اگر معاینه فیزیکی نشان دهد که ACL پاره شده است، تاندون انتخاب شده به صورت اتوگرافت یا آلوگرافت، به اندازه صحیح و مناسب برای بیمار آماده می‌شود.

بعد از آماده شدن پیوند، برشهای کوچک یک سانتیمتری در جلوی زانو ایجاد می‌شود تا جراح بتواند آرتروسکوپ را در محل قرار دهد، و از طریق برشها دوربین آرتروسکوپ، ابزارها و گرافت را به فضای مفصل وارد کند. وی سپس با استفاده از پیچ یا سایر دستگاه های ثابت کننده، گرافت را در جای صحیح خود به استخوانها متصل می‌کند.

عمل آرتروسکوپی ACL
برشهای کوچکی که در عمل آرتروسکوپی ACL ایجاد می‌شوند امکان ورود دوربین و سایر ابزار را فراهم می‌کنند

 

بهبودی بعد از عمل

بازسازی ACL یک عمل جراحی سرپایی است و بیمار می‌تواند همان روز به خانه برگردد. در دو هفته اول پس از جراحی باید زخم را تمیز و خشک نگه داشت. برای کاهش درد و تورم استفاده از داروهای مسکن و کیسه یخ توصیه می‌شود. برای حرکت دادن زانو در دامنه حرکت آن، از دستگاه و بریس بعد از عمل استفاده می‌شود. تحمل وزن با استفاده از عصا با توجه به ترجیح پزشک و سایر آسیبهایی که توسط جراحی برطرف شده اند، توصیه می‌شود.

مدیریت درد بعد از عمل

پس از جراحی، بیمار درد خواهد داشت و این یک قسمت طبیعی از روند بهبود است. برای کنترل درد معمولا مدت کوتاهی پس از جراحی داروی مسکن تجویز می‌شود. مسکنها شامل داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، بی‌حس کننده های موضعی، و داروهای افیونی است. در صورتی که تا چند روز پس از زمان جراحی درد بهبود نیابد، باید پزشک را در جریان قرار داد.  

، تصویر آرتروسکوپی از ACL طبیعی
سمت چپ، تصویر آرتروسکوپی از ACL طبیعی و سمت راست، تصویر آرتروسکوپی از ACL پاره شده (ستاره زرد)

 

توانبخشی بعد از عمل

فیزیوتراپی بخش مهمی از جراحی موفقیت آمیز ACL است و بلافاصله بعد از عمل شروع می‌شود. تکنیک های جدید جراحی پیوند را به طور قوی‌تری تثبیت می‌کنند و فیزیوتراپی فعلی از یک دوره توانبخشی سریع استفاده می‌کند. اهداف توانبخشی عبارتند از:

  • کاهش تورم زانو
  • حفظ تحرک مچ پا برای جلوگیری از مشکلات درد قدامی زانو
  • بازیابی دامنه کامل حرکت زانو
  • تقویت عضلات همسترینگ و چهار سر ران

پس از رفع درد و تورم، برگشت دامنه حرکتی کامل زانو، و بازیابی قدرت و استقامت عضلات، بیمار می‌تواند به ورزش برگردد. حس تعادل و کنترل پا نیز از طریق تمریناتی که برای بهبود کنترل عضلانی عصبی طراحی شده اند، بازیابی می‌شود. این کار معمولاً 4 تا 6 ماه طول می‌کشد. در حالت ایده آل، پس از بازسازی موفقیت آمیز پارگی رباط صلیبی قدامی نیازی به استفاده از بریس عملکردی در بازگشت به ورزش نیست، اما برخی از بیماران ممکن است با پوشیدن آن احساس امنیت بیشتری داشته باشند.

جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی در کودکان

در کودکان خردسال یا نوجوانان مبتلا به پارگی رباط صلیبی قدامی، جراحی بازسازی ACL ، ممکن است به صفحه رشد آسیب برساند و منجر به مشکلات رشدی استخوان شود. به همین دلیل، جراح ممکن است جراحی ACL را تا زمانی که کودک به بلوغ اسکلتی نزدیک شود به تأخیر بیندازد، و یا روش جراحی ACL را به نحوی تعدیل کند که خطر آسیب به صفحه رشد به حداقل برسد یابد.

عوارض جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی

بعد از هر عمل جراحی ممکن است بیمار با عوارضی روبرو شود و بازسازی پارگی رباط صلیبی قدامی هم از این امر مستثنی نیست. احتمال بروز عوارض زیاد نیست ولی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • عفونت: بیشتر در اثر تهیه و عقیم سازی نادرست بافت آلوگرافت رخ می‌دهد.
  • انتقال ویروسی: علیرغم غربالگری و پردازش دقیق، آلوگرافت‌ها با خطر انتقال ویروسHIVو هپاتیتCهمراه هستند.
  • خونریزی
  • لخته شدن خون
  • سفتی یا از دست دادن حرکت زانو
  • بی‌حسی: بی‌حسی در کنار برش که ممکن است موقتی یا دائمی باشد.
  • بی ثباتی: بی ثباتی مکرر به دلیل پارگی یا کشیدگی رباط بازسازی شده، یا روش ضعیف جراحی

پارگی تاندون کشکک یا شکستگی کشکک به دلیل ضعیف شدن تاندون در محل برداشت پیوند اتوگرافت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *